C Vitamini
C Vitamini Nedir?
Aynı zamanda askorbik asit olarak bilinen C vitamini, insan vücudunun, kan damarları, kıkırdakları, kasları ve kemiklerde bulunan kollajen proteini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bir vitamin türüdür.
C vitamini dokuların oluşturulmasının yanı sıra vücudunun çeşitli yaralanmalardan sonra iyileşme süreci için büyük bir öneme sahiptir. Askorbik asit bir monosakkarit türüdür ve hemen bütün canlı dokularında bulunur.
C vitamini, serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin yanı sıra toksik kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerden kaynaklanan hasara karşı vücudu koruyabilen birkaç antioksidandan biridir.
Vücutta oluşan kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık sorunlarının gelişmesine katkıda bulunacağı için normal diyetle düzenli ve yeterli C vitamini alınması bu durumların önlenmesine yardımcı olur.
Fazla C vitamini normal şartlar altında vücuttan doğrudan atılır ve depolanmaz. Bu nedenle normal şartlarda vücutta aşırı doz C vitamini birikmesi konusunda endişelenmeye gerek yoktur.
Ancak her şart altında vücuda bir anda yüksek dozlarda C vitamini yüklenmesinden kaynaklanacak mide yanması, mide bulantısı, baş ağrısı, mide krampları ve diyare gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için günde 2.000 miligramlık güvenli üst sınırı aşmamak önemlidir. Bu güvenli üst sınırın aşılması aynı zamanda böbrek taşı riskini artırabilir.
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
C Vitamini içeren besinlerçiğ olarak tüketilebilecek niteliktedir. “C Vitamini nelerde bulunur?” sorusunun cevabına yanıt olabilecek besinler aşağıda listelenmiştir.
- Siyah frenk üzümü
- Kırmızıbiber
- Kivi
- Yeşil dolmalık biber
- Portakal
- Çilek
- Papaya
- Brokoli
- Maydanoz
- Ananas
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Mango
- Limon
- Greyfurt
- Bezelye
- Domates
“C Vitamini nelerde var?” sorusuna cevap niteliğinde sıralanan bu besinler fark edileceği üzere meyve ve sebzelerden oluşmaktadır. C Vitamini meyveler ve sebzelerden alınıp vücutta kullanılır. Yağda çözünmeyen bu vitamininin fazlası vücutta depo edilmez.